Om Álora – en av de hvite byene i Andalucia

I Álora – midt i det frodige andalusiske landskapet – har Casanor A/S, satt i stand to ærverdige 1700-tallsbygninger og innredet ti ferieleiligheter. Grethe Wedul, som er bosatt i området, har ansvar for den daglige driften.

Du skal ikke dra mer enn 40 kilometer nordvest for Málaga før du er i Álora. Da har du for lengst lagt storbyen og de store og tunge turistmaskinene langs Costa del Sol bak deg. Du kan reise med bil eller med lokaltog.

Hvit by uten masseturisme

I Álora er hverdagene som de har pleid å være. Masseturismen har ennå ikke kommet til denne vakre hvite byen, som henger som ei snøfonn over en åsrygg med en gammel maurisk borg helt på toppen. Heller ikke masseturismens priser har nådd Álora. Tempoet er langsommere og folk har tid til hverandre og tid til en vennlig hilsen til oss som kommer fra kaldere strøk av Europa.

Men Álora er likevel en by som lever. Byen er sentrum i en kommune med frodige fincaer (jordbrukseiendommer), bitte små hvite landsbyer og et storslagent naturreservat som strekker seg helt inn mot byen. Vi er midt i Spanias viktigste jordbruksområde. Her dyrkes alt fra mandler og oliven til druer, appelsiner og sitroner.

Fint for fjellklatring og fotturer

Du kan ta fine fotturer rett ut fra byen, eller kjøre til noen av de særegne fjellområdene like ved.

Like nord for Álora ligger canyoen Garganta del Chorro, med den lille stasjonsbyen El Chorro som inngang. Dette er et av Europas mest kjente klatresteder. Litt lenger nord, ca en times kjøring fra Álora, ligger naturreservatet El Torcal med godt merkede turstier mellom de karakteristiske steinformasjonene som området er kjent for.

Dagsturer til Alhambra og Córdoba

Det var i disse områdene av Spania at araberne holdt ut lengst etter sin invasjon på det europeiske kontinentet. Selv om det nå er mer enn 500 år siden de dro, er fortsatt de kulturelle sporene mange og tydelige.

Med Álora som startpunkt er det mulig å ta dagsturer til de store severdighetene i Andalucia. En bør besøke både Sevilla, Córdoba og ikke minst Granada med det enestående palasset Alhambra.

Den britiske enklaven Gibraltar er også verdt en dagstur.

Bylivet i Málaga og Álora

Málaga er en europeisk storby med alle slags tilbud, og byen er lett tilgjengelig både med tog og bil fra Álora. Gamlebyen i Málaga er vel verd å besøke, og i 2003 fikk byen sitt Picasso-museum.

Men du behøver ikke dra dit for å handle i det daglige, for Álora har det meste. Her finnes fortsatt alle de gamle små butikkene som forsvant hos oss for mange år siden; bakerier og bakgårdsverksteder, slakterier og pølsemakere, jernvarehandlere og alle slags håndverkere fra ur- til skomaker.

Barer og restauranter mangler heller ikke, og hver mandag er det stort marked i byen. I «Håndbok for gjester og eiere – Oppholdet i Álora fra A til Å» som kan lastes ned fra denne hjemmesiden, er det nærmere omtale av spisesteder og barer i Álora og omegn. Se også dette kartet som viser noen av spisestedene.

 

Se flere foto på Flickr